נושא הביטחון איננו יורד מסדר היום. כמעט בכל מהדורת חדשות דנים בו. אין ספק שאנו זקוקים לביטחון, ולא לביטחון סתם, אלא לביטחון בה'. מהו ביטחון בה'? האם אפשר לבטוח בסוף טוב, יהיו הנסיבות אשר יהיו ?
אכן. ביטחון בה' פירושו שיהיה לנו טוב. גם אם איננו ראויים להצלה, עלינו להיות רגועים ובטוחים בכך שה' יפעיל את מידת החסד ויציל אותנו (לפי חובת הלבבות, שער הביטחון ב).
השאלה מתבקשת מאליה: מניין לאדם הביטחון שיהיה טוב? אולי יש גזרה משמים, וה' מתכונן להעניש אותו על מעשיו? האם אין מקום לשכר ועונש?
התשובה נמצאת בסיפור שהתרחש לפני כמאתיים שנה. אל הרבי ה'צמח צדק' הגיע אדם שביקש ברכה עבור בנו, שהיה חולה במצב קשה. ענה לו הרבי: "תחשוב טוב – יהיה טוב!". הסוף היה טוב.
אם ננתח את הסיפור, נגיע למסקנה מעניינת. הביטחון אינו מתבסס על המציאות, אלא להפך – הביטחון בה' משנה את המציאות, יוצר מציאות חדשה.
כאשר נקלע אדם לצרה, ייתכן שנגזרה עליו גזרה משמים. ביטחון בה' הוא הדרך לבטל את הגזרה. כי כאשר אדם בוטח בה', פירוש הדבר שהוא מתעלם מחישובים שכליים, ולמרות שהנתונים מראים שהמצב קשה מאוד – בכל זאת בוטח האדם בה' בצורה מוחלטת.
כאשר האדם אינו מתחשב במצב – גם ה' אינו מתחשב במצב. למרות שלפי מעשיו, אולי האדם איננו ראוי להצלה – בכל זאת, ינהג אתו ה' במידת החסד ויציל אותו. אם תרצו, זהו פסוק מפורש: "וְהַבּוֹטֵחַ בַּה' – חֶסֶד יְסוֹבְנֶנּוּ" (תהלים לב,י).
בפרשת השבוע מסופר על משה שהרג את המצרי, ולמחרת גילה שהדבר נודע לאנשים נוספים. התורה מתארת את שהתרחש אחר כך: "וַיִּירָא משֶׁה וַיֹּאמַר אָכֵן נוֹדַע הַדָּבָר. וַיִּשְׁמַע פַּרְעֹה אֶת הַדָּבָר הַזֶּה וַיְבַקֵשׁ לַהֲרֹג אֶת משֶׁה וַיִּבְרַח משֶׁה מִפְּנֵי פַרְעה" (שמות ב, יד-טו). מדוע מתארת התורה את רגשותיו של משה? מה תורם הדבר להבנת הסיפור?
אלא שיש כאן רמז. העובדה שפרעה שמע ומשה נאלץ לב נבעה מן הפחד של משה. אילו בטח משה בה' בצורה מוחלטת היה ניצל וסיפור הריגת המצרי היה נשכח ולא היה מגיע אל פרעה.
ובארבע מילים: תחשוב טוב, יהיה טוב!
שיחה מעובדת מאת הרבי מלובביץ'
מתוך הספר "בסוד הפרשה"